Choď na obsah Choď na menu
 


Detská mozgová obrna

Detská mozgová obrna - DMO

 

- v prenatálnom období ochorenia matky počas tehotenstva, nedostatočná výživa, röntgenové žiarenie, nadmerné duševné zaťaženie, neznášanlivosť Rh faktorov, genetické činitele, rubeola matky, ľadvinové ochorenia a poruchy krvného obehu u matky, vedúce k hypoxii plodu
- v perinatálnom období komplikácie pri pôrode, nedonosenosť či prenosenosť plodu,
- v postnatálnom období všetky infekcie dieťaťa do veku asi 6 mesiacov, keď ešte nie je vytvorená hematoencefalická bariéra a pri infekcii tak prenikajú toxíny bez prekážky z krvi do mozgu.

Charakteristické príznaky DMO (pre všetky formy):
- poruchy hybnosti,
- oneskorený motorický vývin,
- zvýšený masseterov reflex,
- poruchy okohybného aparátu a zraku (najmä strabizmus),
- poruchy reči, ako je dyzartria, zajakavosť, mutizmus, oneskorený vývin reči,
- hypersalivácia (nadmerná slinivosť),
- epileptické záchvaty,
- časté zníženie intelektových schopností pod normu,
- neurotické a afektívne poruchy,
- malá odolnosť voči infekciám a intoxikáciám.

 

Detskú mozgovú obrnu(DMO) rozdeľujeme na dve formy:

1/ Spastická forma DMO

znamená, že svaly majú patologicky trvalé zvýšené svalové napätie. Vyskytuje sa v týchto typoch:
Diparetická forma postihuje dve (obyčajne dolné) končatiny a môže byť „klasického typu“, alebo menej spastická – paukospastická. Postihnutý chodí po špičkách v dôsledku stiahnutia lýtkových svalov.
Hemiparetická forma sa prejavuje ochrnutím oboch pravých alebo ľavých končatín. Noha má stiahnutý lýtkový sval, ruka je ohnutá v lakťovom kĺbe, chrbátom predlaktia a ruky je otočená hore. Ruka s prstami môže byť ohnutá smerom dolu a palec je pritiahnutý k dlani.
Triparetická forma postihuje obyčajne obe nohy a jednu ruku.
Kvadruparetická forma je ťažším typom niektorej z uvedených foriem.

2/ Nespastická forma DMO

znamená, že svaly majú trvalé chorobne znížený svalový tonus. Vyskytuje sa v týchto variáciách:

Hypotonická forma je typická znížením svalového napätia, v dôsledku ktorého sú končatiny abnormálne ohybné. Je determinovaná vývinom a zrením mozgu a CNS a čoskoro sa mení na iné formy. Skoro všetky ťažké oligofrénie perinatálnej etiológie sa prejavujú aj hypotóniou.
Dyskinetická forma sa prejavuje patologicky rýchlym a neovládateľným striedaním napätia a uvoľnenia svalstva v postihnutých oblastiach.
Typickými príznakmi sú aretóza – prudké nepotlačiteľné vlnité pohyby a chorea – drobné mimovoľné neovládateľné trasľavé pohyby.

Kedže je Danko ešte maličký ešte presne nevieme, ktorý typ DMO má. Ako Danko bude rásť tak sa to na ňom prejaví... pevne však veríme, že to bude v čo najmenšej možnej miere.